Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
18.06.2018.
12:15 > 12:14
Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu preti v.d. stanje ako do oktobra ne izabere dekana, a s obzirom na to da je pokrajinska inspekcija proglasila izbore za rukovodstvo ništavim.
  • Bivši student

    08.07.2019 20:43
    Profesorice Dodić i Vulić
    Kao bivši student Tehnološkog fakulteta Novi Sad, kojem su predavali svi napomenuti profesori, želela bih da ostavim par komentara. Ne razumem zbog čega se zvanje Prof. Vulić dovodi u pitanje. Profesorica je veoma stručna u svakom pogledu i u potpunosti zaslužuje zvanje profesora!!! Imala sam zadovoljstvo da dobijem njenu podršku i u raznim oblicima i budem ocenjena sa njene strane više puta. Osim njene stručnosti, posebno bih istakla efikasnost, profesionalnost i temeljnost. Što se tiče profesorice Podunavac-Kuzmanović, slažem se sa svim pozitivnim komentarima. Ima veoma specifičan način predavanja i veoma efikasno prenosi znanje studentima. Zaista je vrhunski predavač. Možda kao student nisam obraćala pažnju na stvari koje me se nisu ticale, ali i dalje mi nije jasno zbog čega se profesorica Dodić "blati" . Nakon studiranja u Novom Sadu, a nakon toga i u inostranstvu, pri tome imajući priliku da upoznam veliki broj predavača sa najprestižnijih svetskih univerziteta, mogu da kažem da je profesorica Dodić u rangu najprestižnijih profesora!!! Svi koji su studirali na katedri znaju koliko je dobar mentor od prve godine. Od treće godine smo imali ogromno zadovoljstvo da nam ona predaje. Ona je profesorica koja me je najviše naučila, naučila me je da razmišljam. Sa ogromnim trudom modeluje Biohemijsko inženjerstvo, vrhunski smer na fakultetu. Ako se to zove držanjem konaca u rukama, neka ih drži i ne ispušta. Ona je profosor broj 1 u toku celog mog školovanja!
  • Neme

    12.03.2019 23:52
    Streberi
    Dodic je klasican podanik koji kad zbroji sta su njemu radili dok se popeo na lestvici ne moze a da te ne ubije u pojam.Sanja je svetska zena odlican profesor sta radi u ovom mulju jos uvek ne znam.
  • nezadovoljni student

    26.06.2018 14:10
    bolonjeza sos
    ovo je tek nista sta se desava na fakultetu poslednjih godina. Nepostovanje bolonje i netransparentni troskovi kao i neopravdano podizanje cena ,naime nas fakultet je najskuplji po pitanju overa semestra ,prijava ispita..a sta je sa tim novcem niko ne zna, svaki profesor ima svoj pravilnik za ocenjivanje, sto se tice mog stava prof. dr Podunavac Kuzmanovic je jedna od boljih profesora sto ne mogu da kazem za ostale... ko zna sta ce iskopati sve tu ..
  • nezadovoljni student

    26.06.2018 13:28
    bolonjeza sos
    ovo je tek nista sta se desava na fakultetu poslednjih godina. Nepostovanje bolonje i netransparentni troskovi kao i neopravdano podizanje cena ,naime nas fakultet je najskuplji po pitanju overa semestra ,prijava ispita..a sta je sa tim novcem niko ne zna, svaki profesor ima svoj pravilnik za ocenjivanje, sto se tice mog stava prof. dr Podunavac Kuzmanovic je jedna od boljih profesora sto ne mogu da kazem za ostale... ko zna sta ce iskopati sve tu ..
  • Dostojanstvo

    22.06.2018 10:10
    Prljati ruke ili ne?
    Na TF-u godinama nije niko hteo da se prihvati uloge Dekana. Zbog toga je prethodni Dekan (pre Malbaše) bio u "v.d stanju" u više navrata. Razlozi za nekandidovanje za Dekana mogu biti raznorazni. Kako se situacija na Fakultetu okretala sve više daleko od Akademske, može se pretpostaviti da niko nije nalazio za opravdano i smisleno da u takvoj situaciji "prlja ruke" i da "vadi kestenje iz vatre". Borba protiv takvog stanja je postajala obesmišljena jer je zloupotreba vlasti postala jedina opcija. Naravno, dok se nisu našli oni kojima nije smetalo da produže i usavrše taj kontinuitet zloupotrebe vlasti.
  • studenti na brvnu!

    20.06.2018 09:56
    Privatno mišljenje ?!
    @Bravo student! Veoma mi je drago da ste se javili. Samo da Vas podsetim na pravila komentarisanja na ovom portalu, a posebno na prvu rečenicu da komentari predstavljaju privatno mišljenje (anonimnog) autora. Prema tome ako ćemo o tome šta je na koga ostavilo utisak, šta su zamene teza a šta nisu, Vi ste se "istresli" na privatno mišljenje anonimnog autora @student...Tehnoloski Fakultet u NSu je velika sramota. Shto 021 to malo ne istrazi?..." ...sa porukom da se lati knjige, a sada ste ga uputili na oranizacije, izbore i Parlament.
    Takođe je moje privatno mišljenje da su Dodići uzurpirali i zloupotrebili vlast. Iz Vašeg teksta @Bravo student! ...Slažem se da se sistem glasanja na Fakultetu može zloupotrebili što se povremeno i čini. Sve od kada je i nastao, a činiće se i sa svim sledećim garniturama. Bilo je toga u prošloj, pretprošloj i onoj pre...@ mogu da zaključim da je Vama ovo sasvim normalno i prirodno da se vlast zloupotrebljava i da je to "realnost" situacije. Ja ovo ne mogu da prihvatim kao "normalno". Prema tome, samo potvrđujete moje privatno mišljenje, izneseno ovde, da su Dodići uzurpirali i zloupotrebili vlast bez obzira što je sve "papirološki pokriveno".
  • Tehnolog

    20.06.2018 09:00
    Koliko je docenata primljeno u kratkom roku? Cemu oni sluze?
    Ima li toliko nastave za sve njih ili su razlozi sasvim druge prirode?
    Da li se time stvara duznicki odnos i instalira glasacka masina?
    Zapitajte se, a pogotovo to treba da se zapitaju "svezi" docenti.
  • Bravo student!

    19.06.2018 22:46
    Vi ste neki vidovnjak?
    @ studenti na brvnu!
    Istresao? Zanimljiva klasifikacija!
    Smatram vaš komentar klasičnom zamenom teza. Drago mi je da je ostavio toliki utisak na vas I dalje mislim da student treba da uzme knjigu u ruke te da se bavi polaganjem ispita. Imaju svoje oranizacije, izbore i Parlament gde mogu svoje političke stavove iznositi. Tamo mogu davati podršku kandidatima kojima to žele, a napomenjem da su predstavnici studenata glasali za sadašnje rukovodstvo. Shvatio sam da ne vidite sve greške u pravipisu kada pominjete samo navodnike i apostrofe? Ima ih mnogo više. Imate ih i vi, a ima i mojih.
    Dozvoljavate sebi da umišljate i pišete o tome šta ja mislim i poručujem studentu? Mnogo si dajete na važnosti! Tu bih mogao pomenuti frustraciju, umišljenost, sujetu, ...? Koristite sve kao uvod da spomenete Dodiće i okrenete priču na svoju stranu medalje, a oni direktno nisu bili pomenuti u komentarima. Slažem se da se sistem glasanja na Fakultetu može zloupotrebili što se povremeno i čini. Sve od kada je i nastao, a činiće se i sa svim sledećim garniturama. Bilo je toga u prošloj, pretprošloj i onoj pre. Samo se setite šta se dešavalo dok je Dekan bila jedan od članova Saveta iz redova Osnivača.
    Profesori su glasali i dali podršku jednom kandidatu i prošlog i ovog puta. Protiv kandidat nije ima dovoljan broj glasova. To se zove glasanje i to su pravila. Da li je demokratija ili oligarhija je sasvim druga priča.
  • studenti na brvnu!

    19.06.2018 19:58
    Obratite pažnju, molim vas, kako li se @Bravo student! istresao na @student-a. Sa sve demagoškim floskulama o nedostatku "bolje upućenosti" kada nekome daje podršku, pa začinjenu sa "blaćenjem Fakulteta" i sa "dobronamernim" roditeljskim savetom o "knjizi u ruke". Pored toga, da bi izliv frustracije bio potpun, moraju da se spomenu i nedostaci u pravopisu dotičnog komentara tj, da su navodnici i apostrofi nepravilno raspoređeni itd. Znači, @student, nema ti šta da podržavaš ili ne. Poručuje ti @Bravo student! da je najbolje da i ne misliš, nego ako hoćeš da budeš "bolje upućen" idi na "izvor informacija". Na Tehnološkom fakultetu Novi Sad se godinama (mnogo više od tri) zna ko je sebi za pravo dao da bude vlasnik "pravih", "pravovremenih" i "ispravnih" informacija (čitaj Dodići). Da budemo do kraja iskreni, to pravo su dobili od većine na Fakultetu i oni su ga, očekivano, i zloupotrebili.
  • :-)

    19.06.2018 15:08
    Mira sve zna!
    @ mira
    Ne postoji Sandra Podunavac?
  • Bravo student!

    19.06.2018 13:27
    pogodi u centar!
    Odličan predlog! Imate li predstavu da upravo dajete podršku individui koja je zaposlena sa prosekom ocena koji ne dozvoljava da bude na tom mestu? Koja je zahvaljujuci porodicnim vezama tu gde je i koji se trudi da zaposli ...? Da ste samo malo bolje upućeni, shvatili bi da to protiv čega je pomenuti "ustao" nema veze sa onim što je vas "oduševilo". Ili ne možete ili trolujete. Tako se to naziva danas medju studentima? I preteraste sa tim decenijama? Ljudi protiv kojih se, iz vama znanih razloga borite, su vlast manje od tri godine.
    Kada ste "student" ostavite se podrški i blaćenja Fakulteta nego knjigu u ruke. U toku je ispitni rok? U pauzama čitajte laku literaturu. Pravopis vam je očajan!

    P.S. Ne postoji Tehnoloski Fakultet u NSu. Postoji samo Tehnološki fakultet Novi Sad. Ne znate ni ispravno ime institucije? U njoj studirate?
  • Student pravi

    19.06.2018 12:21
    MOZE
    MOZE studentu. Al prvo da se po navedenim tackama istrazi prof. Boskovic
  • student

    19.06.2018 10:10
    podrska za Prof. Boskovica
    Tehnoloski Fakultet u NSu je velika sramota. Shto 021 to malo ne istrazi? Ajde da vidimo kriterijume po kojima su zaposljavanja deca profesora i ko su im bili protiv kandidati?

    Tehnoloski Fakultet je decenijama je u raljama mediokritetske ekipe koja jedino sto radi jeste da spletkari, lobira, 'upravlja' - postavlja i skida po svom kljuchu. Napravili su leglo nepotizma na UNS. Zaposlili su decu, rodjake i shvalere.

    Hvala Prof. Boskovicu sto je ustao protiv!
    Uzbuna!!!
  • mira

    19.06.2018 00:55
    Sramota je sta aktuelni ‘dekan’ i doticni Dodic rade na fakultetu. Dodic izmenio cenovnik tako sto je uprosecio cenovnike svih drugih fakulteta (citaj: u par dana po dolasku na funkciju drasticno poskupeo studiranje na tf), a od unapredjenja fakulteta jedino unapredio svoj licni dzep i eventualno katedru na kojoj radi. Katedre funkcionisu kao odvojene institucije u okviru fakulteta, politika resava sve ‘probleme’, neradnici jedno druge pokrivaju a strucan kadar, studenti i nauka trpe. Tim Sandre Podunavac, kao i ona sama, veoma posvecen nauci, unapredjenju i podeli znanja. Kao bivsi student ovog fakulteta javno dajem glas za Sandru!
  • Sendvic i sok?

    18.06.2018 20:41
    Koliko upicenih i aktivnih posetilaca sa jednolicnim stavovima! Botovi SNS u akciji!
  • Tehnolog

    18.06.2018 20:27
    Ne postoji u ovoj nazovi drzavi institucije u koju covek moze imati poverenja. Na UNS takodje, Medicinski, FTN, PMF, TF, ima li kraja pokvarenosti nazovi intelektualaca.
    Potreban je potpuni reset, raspustanje svih fakulteta pa ako ima potrebe ponovno osnivanje sa stranim komisijama koje bi odabrale osoblje.
    Ovo je tuga...
  • MasaBP

    18.06.2018 19:55
    Tehnoloski fakultet = Dodic privatna kompanija
  • Info

    18.06.2018 18:45
    Dekan Tehnološkog fakulteta jeste R.Malbaša, poštonS. Dodić ne zna engleski. Ali S.Dodić vuče konce. Doduše, pre dve godine je hteo R. Malbašu da smeni...
  • Pravi ugao

    18.06.2018 18:19
    Poslednji trzaj
    Aktuelna uprava fakulteta je odlazeća i članci ovakve vrste su im svojstveni kad god se nađu u procepu a služe za odvraćanje pažnje sa vrlo bitne činjenice, a to je da je za sve odluke koje se donose na fakultetu u poslednjih deset godina odgovorna jedna osoba a to nije dekan. Najgore u svemu je što će profesor Malbaša da izvuče deblji kraj, a Dodić će kao i do sada da trlja ruke u senci.
  • Kokoko

    18.06.2018 17:56
    @Nikola
    Za koga manje štetna? Za kumovsku družinu na TF?
  • Milan

    18.06.2018 17:33
    Statut
    Imao sam priliki da procitam od drugara nacrt upravo tog statuta koji se spominje kao razlog prevremenog raspisivanja izbora. I jeste da, mnogo su radili na njemu. Upravo taj nacrt govori sve, skandalozan pokusaj zloupotrebe autonomije fakulteta, sa ciljem beskonacne vladavine kumova i kompanije. Toliko o casti i postenju dekana ovog fakulteta! Nadam se da ce ih neko ubrzo skloniti tamo gde im je mesto, upravo kao sto je uradjeno u Kragujevcu sa Arsenijevicem.
  • Nikola

    18.06.2018 16:49
    štetnost
    Sva sreća pa je Sanja Podunavac Kuzmanović prorektor, tako je manje štetna.
  • DonChiCho

    18.06.2018 16:44
    A niko ne spominje mrznju izmedju TF I Instituta za prehrambene proizvode..A za plate necu da pricam.
  • Ništa mi nje jasno?!

    18.06.2018 16:06
    Zar nije dekan TF Siniša Dodić????!!! Kakav Malbaša...
  • Zzzzzzzzzz

    18.06.2018 16:01
    Lako dokazivo
    Prof Podunavac nema veze ni sa SNS-om ni sa bilo kojom drugom strankom. To je lako dokazivo, tako da nema potrebe da se ovde plasiraju lazi... Niti je bilo ko iz njenog tima clan partije ili politicki aktivan. Cak, radi se o izuzetno kvalitetnim ljudima...raspitajte se malo bolje
  • To je zaboravio?

    18.06.2018 15:34
    Diskriminacija pojedinca!
    Ako dobro poznajem proceduru, bira se Komisija za izbor kandidata koji se prijavljuju na Konkurs? Kandidat koji se naknadno prijavio na isti i koji je izabran nema veze sa procedurom izbora Komisije?
    Zbog svojih ličnih interesa, pomenuti profesor Bošković ne napada instituciju usled proceduralne greške nego pojedinca. Pri tom ne pominjući da je na istoj sednici i po istom postupku izabrana i Komisija za izbor osobe koja je bila kandidat za prodekana za nastavu, a kojeg je predložila prof. dr Podunavac. Zaboravio je i da je na isti način (od 2006. godine) po potpuno istoj proceduri izabrano više od 20 komisija za izbor u zvanje vanrednog ili redovnog profesora.
  • Komsha

    18.06.2018 14:58
    @MarkoNS
    Cekaj, Sanja Podunavac je iz SNS?
  • Tvoja S

    18.06.2018 14:51
    Podrška Boškoviću. Prava je šteta što ide u penziju.
  • Docent TF

    18.06.2018 14:49
    Selektivno
    Mnoge još gore stvari su se dešavale za vreme mandata dotičnog, ali iste neće isplivati u komentarima jer "nisu po ukusu".
    Pravično bi bilo da se uz Ime komentatora dodaju i poslednje tri cifre IP adrese. Tek toliko da se vidi ko i šta komentariše. Ovako se pod raznim nickovima kriju isti orkestrirani komentari!
  • Zeljana

    18.06.2018 14:45
    Porodica
    Ko poznaje situaciju na fakultetu zna da nema ovde borbe za fotelju. Ovde se vodi borba za oslobadjanje srozanog tehnoloskog fakulteta iz kandzi porodice Dodic koja rukovodi fakultetom. Porodica aktivno radi na zastrasivanju (podignute tuzbe) i na potkupljivanju podanika (bonovi za restoran, fiktivne dnevnice, sredjivanje kancelarija itd...). Strasno je sta se sve desava na institucijama i u glavama onih koji nam uce decu akademskom ponasanju i cestitosti.
  • Kišni čovek

    18.06.2018 14:41
    Vlast kvari ljude...
    Već više od deceniju su jedni te isti na vlasti. Napravljena je tokom vremena takva logistika, od tih istih, sa namerom da vladaju večno. Na žalost, oni su tipičan primer onih koji se u našem društvu smatraju "sposobnima" te kao takvi ih društvo i bira za vođe. Ne razlikuju se mnogo od Kragujevačkog rektora Arsenijevića, samo što im je metodologija manje vulgarna ali im je cilj isti - potpuna kontrola svega i svačega na Tehnološkom fakultetu. Najmanje loše rešenje je opšte poznato u tzv. demoratiji a to je - smenjivost vlasti.
  • Petra

    18.06.2018 14:30
    Aktuelno rukovodstvo se toliko uplasilo prof. dr Podunavac-Kuzmanović, da ne samo da su raspisali izbore kada bi ona bila van zemlje, već su, da bi osigurali pobedu na izborima, u glasanje uključili i dve porodilje čiji im je jedan glas omogućio pobedu. Da nije glasala samo jedna porodilja, Radomir Malbaša ne bi dobio potrebnu većinu.
  • Ivana Krešimirović

    18.06.2018 14:22
    Svi zaposleni na Tehnoloskom fakultetu su svedoci kukavickog gesta aktuelnog rukovodstva koji su raspisali zbore za dekana skoro godinu dana ranije samo da bi sprecili prof. Podunavac-Kuzmanovic da se kandiduje jer su se datumi izbora za dekana poklapali sa datumima kada je prof. Podunavac-Kuzmanovic trebalo da bude na naucnoj konferenciji u Kini. Izuzetno kukavicki potez neprimeren akademskoj zajednici.
  • Kaligulaminus

    18.06.2018 14:20
    Ovo je vrh ledenog brega...
    Glavni "vladari" Tehnološkog fakulteta nisu dekani, nego porodica Dodić. Oni odlučuju o sudbinama zaposlenih skoro deceniju. Vladaju po fazonu pluseva (za njih) i minuseva (protiv njih) i u skladu sa tim bave se raznim metodama da obezbede dovoljan brioj pluseva. Povodom događaja izbora dekana, nezadovoljni blagom većinom koju su dobili (42 protiv 39) doneli su predlog Nacrta Statuta, koji bi trebalo objaviti u novinama kao eklatantan primer zloupotrebe autonomije Univerziteta. Na osnovu tog predloga bi im bilo dovoljne samo 4 (četiri) osobe pa da bukvalno sve odluke donose na fakultetu kako im je volja. Što je još apsurdnije, taj predlog Nacrta Statuta nije u suprotnosti sa Zakonom tj. "sve je papirološki pokriveni", mada je u suprotnosti sa bilo kakvim etičkim i moralnim načelima, pa čak i u suprotnosti sa zdravim razumom. Na svu sreću, taj Nacrt nije prošao zbog velikog broja primedbi. Uvidelo se od većine kolektiva da je "vrag odneo šalu" i da bi takvim statutom svi bukvalno postali robovi vladajućih struktura. Naravno, na ovaj način bi se i vladajuća struktura "zabetonirala" na vlasti do daljnjeg.
  • E ko te ne zna...

    18.06.2018 14:05
    Koji su lični interesi profesora Boškovića?
  • Biserka

    18.06.2018 13:59
    Škola
    Isto ovo ss dešavalo i u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu. Na kraju je pobedila politika. Sada je Škola u minusu.
  • @Anonimus

    18.06.2018 13:27
    Medicinski
  • MarkoNS

    18.06.2018 13:26
    Istinu znaju svi na Univerzitetu. Dosadašnji dekan Tehnološkog fakulteta je sproveo reizbor pre nego što su se "nazadnjaci" organizovali. Onda su oni započeli hajku i ponovo zloupotrebili državne institucije koje su okupirali ne bi li osporili izbor. Malbaša ih je nadmudrio i preduhitrio, što je, po meni, imajući u vidu s kim ima posla - sasvim u redu. Sad oni pokušavaju na silu...
  • Nemanja NS

    18.06.2018 13:04
    Autonomija univerziteta
    Ne poznajem stanje na Tehnolološkom fakultetu, ali načelno govoreći, nama se autonomija domaćih univerziteta pretvorila u diktaturu uticajnih profesora. Par pojedinaca vuku sve konce i donose sve odluke. Kad vidim koje se sve bitke odvijaju za rukovodeca mesta na fakultetima, nije mi dobro. Hilari i Tramp se nisu toliko klali. Ja se nadam da će uskoro da se donese taj zakon koji ce regulisati finansiranje falkuteta, jer osnovne plate profesora i deo materijalnih troskova se finansiraju iz državnog/pokrajinskog budzeta, pa se postavlja pitanje na šta se troši novac od školarina, prijava ispita, overa semestara itd.
  • Magistra tijana

    18.06.2018 13:00
    Bravo
    Ček da vidimo šta ćr biti sa izborom dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu...
  • milan

    18.06.2018 13:00
    Pa, neophodno je da novi dekan ima partijsku knjižicu - čitaj- da je podoban. Bez toga nema ništa. Nebitni su kvaliteti, kad nemaš partijsku knjižicu , nisi podoban. Ovako je i na Medicinskom fakaultetu, i svuda gde su nepodobni.
  • Anonimus

    18.06.2018 12:47
    Imna li na Univerzitetu u NS nekli fakultet na kome borba za funkciju dekana nije toliko ljutita i prljava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna